تقریبا در همه جای دنیا قهوه فوری را می توانید پیدا کنید چون درست کردن آن خیلی راحت است به ویژه برای کسانی که به دنبال کافئین سریع و ارزان هستند. چه جزو طرفدار قهوه فوری باشید و چه نباشید آیا واقعا می دانید که قهوه فوری چه چیزهایی دارد؟ در این مقاله نگاهی کوتاه به داستان قهوه فوری می اندازیم.
قهوه فوری چیست؟
به طور کلی، قهوه فوری همان قهوه دم شده است که تقریبا تمام آب آن خارج شده است. این فرایند پیچیده نیست و تغییرات شیمیایی عجیب و غریبی در آن رخ نمی دهد. در حقیقت، قهوه فوری همان قهوه خالص است و ممکن است آن را با عناوین پودر قهوه، قهوه محلول و یا قهوه کریستالی هم بشناسید.
چگونه قهوه فوری ساخته می شود؟
دو روش کلی برای تولید کریستال های قهوه فوری وجود دارد: خشک کردن انجمادی و خشک کردن پاششی اما قبل از خشک کردن، قهوه دم می شود و یا با یکی از این روش های زیر غلیظ می شود:
تبخیر در خلا: فرایندی که در آن قهوه در دمای پایین تر به جوش می آید. این مرحله برای غذاهایی مانند کچاپ، شیر خشک و ساید غذاهای تجاری استفاده می شود.
غلظت به روش فریز: فرآیندی که با عطر و طعم سازگاری بیشتر دارد و آب آن حذف می شود و مایع غلیظ تری بجای می ماند. این روش همچنین برای تولید عصاره آب میوه های و عصاره سرکه و غیره استفاده می شود.
روش خشک کردن انجمادی:
در روش خشک کردن انجمادی ، قهوه آماده شده در دمای -40 درجه سانتیگراد منجمد و پس از برش تبدیل به تکه های جامد و حلال در آب میشوند. سپس آنها را در دمای پایین و تحت خلاء خشک میکنند که در نتیجه تبدیل به قهوه فوری آماده مصرف میشود. در این روش کیفیت عطر و طعم با توجه به درجه حرارت بسیار کم و شرایط خشک کردن ملایم محافظت می شود. از مزیتهای این روش اکسید نشدن قهوه، ایجاد نشدن ترکیبات جدید در قهوه، کاهش چسبندگی و تودهای شدن قهوه میباشد.
روش خشک کردن پوششی:
در روش خشک کردن پاششی قهوه آماده شده به یک جریان هوای گرم در بالای یک برج استوانه ای بلند اسپری می شود. قطرات قهوه در این برج رطوبت خود را ازدست داده و در زمانی که به پایین استوانه میرسند تبدیل به جامدی حلال در آب و بافت دار میشوند. این پودر آماده حل شدن مجدد در آب است . متاسفانه، در این فرایند، دمای بالای روی روغن قهوه بر روی عطر و بو قهوه تاثیر گذاشته و بیشتر عطر و طعم قهوه از بین می رود. این فرآیند پرکاربردترین روش برای تهیه قهوه فوری است. قهوه فوری حاصل از این روش رنگ روشن تر و دانه بندی درشت تر دارد که به اصطلاح قهوه Gold نامیده میشود.
تاریخچه قهوه فوری
قهوه فوری در سال 1980 توسط دیوید استرنج در شهر نیوزیلند اختراع شد. او قهوه فوری را با نام قهوه استرنج و با استناد به فرایند ثبت اختراع خشک کردن با هوای گرم وارد بازار شد. همچنین در سال 1901 یک دانشمند ژاپنی به نام ساتوری کاتو که در شیکاگو مشغول به کار می کرد اختراع مشابهی را به ثبت رساند. بعدها در سال 1910 جرج لوئیس واشنگتن هنگام زندگی در گواتمالا روش دیگری برای تولید قهوه فوری ارائه نمود. او یکی از طرفداران قهوه بود که آزمایشات بسیاری بر روی پودر قهوه انجام داد و کریستال قهوه خشک را تولید کرد که بسیار شبیه قهوه امروزی ماست. او نام برند خود را "قهوه قرمز E" نامگذاری کرد.
با پافشاری دولت برزیل، نستله شروع به بازیابی فرایند قهوه فوری در سال 1930 کرد. در سال 1938، این شرکت سوئیسی قهوه فوری خود را با نام "نسکافه" به بازار بین المللی عرضه کردند که این اسم ترکیبی از "نستل" و "کافه" بود و در سال 1985 نسکافه گلد که یک قهوه فوری به روش خشک کردن انجمادی بود را وارد بازار اروپا کردند.
آیا می دانید؟
قهوه فوری تنها یک نوشیدنی نیست بلکه یک ماده اصلی مهم در کافه نول C است که این مایع برای تولید عکسهای سیاه و سفید استفاده می شود. نکته قابل توجه این است که هر چه برند قهوه ارزانتر باشد عکس های بهتری را ایجاد می کند.
میزان کافئین قهوه فوری
250 گرم قهوه فوری حاوی 27 تا 173 میلی گرم کافئین است در صورتی که همین مقدار قهوه فوری، 2 تا 12 گرم میلی گرم کافئین دارد.
اثرات سلامتی قهوه فوری در برابر قهوه معمولی
با وجود این که یک فنجان قهوه معمولی تقریبا 400 میلی گرم پلی فنول (نوعی آنتی اکسیدان) در هر 180 میلی لیتر دارد، قهوه فوری 329 میلی گرم کافئین در همین مقدار دارد. با توجه به این موضوع قهوه فوری برای کسانی که به دنبال کافئین کمتر هستند بسیار مفید است.
به دلایلی نامعلوم، قهوه فوری در مقایسه با قهوه معمولی جذب آهن را کاهش می دهد. روده معمولا 5.88% آهنی که مصرف می کنید را جذب می کند با خوردن قهوه معمولی این میزان تا 1.64% کاهش می باید در صورتی که با مصرف قهوه معمولی میزان جذب آهن تا 0.97% تقلیل می یابد. همچنین شواهدی برای افزایش خطر ابتلا به سرطان مثانه وجود دارد زنانی که قهوه فوری را بیشتر از قهوه معمولی می نوشند به میزان بیشتری به سرطان مثانه مبتلا می شوند اما در مورد مردان این افزایش احتمال خطر ابتلا به سرطان وجود ندارد. از سوی دیگر، پژوهشها نشان داده که قهوه فوری دارای آکریلامید بیشتری نسبت به قهوه معمولی است. آکریلامید، فرآوردهی جانبی طبیعی حاصل از برشته کردن دانههای قهوه است که هم نوروتوکسیک دارد و هم سرطانزا است. اما میزان آکریلامید در قهوه فوری بسیار کمتر از مقداری است که بتواند آسیبی به سلامتی بزند و در نهایت خطری ندارد.