2224
بازدید
29
خرداد
اگر در کشوری سرانه مصرف لبنیات بالا باشد قطعا آن کشور در سایر شاخص ها نیز در جایگاه مناسبی قرار گرفته است.
میزان مصرف سرانه سالانه لبنیات هر فرد در فنلاند، ۳۶۵ کیلوگرم است اما در ایران، مصرف سرانه لبنیات ناامید کننده و کمتر از یک لیوان در روز است یعنی مصرف سرانه لبنیات روزانه در ایران حدود ۱۳۰ تا ۱۵۰ گرم و در سال حدود ۶۶ کیلوگرم است.
مصرف لبنیات در پیشگیری از بسیاری از بیماری ها مانند بیماری های دهان و دندان، پوکی استخوان، کوتاهی قد و سرطان های دستگاه گوارش موثر است و اگر مصرف سرانه لبنیات از کودکی آغاز و تا سالمندی ادامه داشته باشد، زندگی پربار، مولد و سالم می شود و از کار افتادگی به تاخیر خواهد افتاد.
این در حالی است که هر ایرانی سالانه به طور متوسط ۴۲ لیتر نوشابه مصرف میکند. در ۲۰ سال اخیر مصرف نوشابههای گازدار در کشور نزدیک به ۱۵ درصد افزایش داشته ولی مصرف شیر و لبنیات تنها حدود یک دهم درصد رشد کرده است! سرانه مصرف نوشابه در جهان حدود 10 لیتر است و این یعنی میانگین مصرف نوشابه در ایرانیان 4 برابر میانگین جهان است.
نوشابه لبنی، نوعی نوشیدنی گازدار بر پایه شیر است که اگر شما ندانید این محصول بر پایه شیر تهیه شده، به هیچوجه و از طریق عطر و طعم آن متوجه وجود شیر در آن نخواهید شد.این محصول که بهتازگی به بازار ایران راه پیدا کرده، از حدود دهه ۵۰ میلادی در اروپا تولید و مصرف میشود و در کشورهایی مانند سوئیس از محبوبیت بالایی هم برخوردار است، در حالی که در ایران و به دلیل شرایط نگهداری یا تفاوت قیمت محصول وارداتی که برای مصرفکننده ایجاد میشد، خرید و واردات این محصول اروپایی شاید چندان مقرون به صرفه نبود. از اینرو، محققان ایرانی با سالها تلاش و تحقیق توانستهاند خط تولید نوشابههای گازدار بر پایه شیر را در کشور خودمان راهاندازی کنند.
در فرایند تولید نوشابه لبنی، شیر تازه را وارد دستگاه پالایش شیر میکنند و عملیات جداسازی پروتئین و چربی از آن را انجام میدهند. پس از جدا شدن پروتئین و چربی، مایع رقیق باقیمانده که حجم قابلقبولی از کلسیم، املاح و ویتامینهای موجود در شیر هنوز در آن وجود دارد را فراوری میکنند و در مرحله نهایی مقداری گاز به آن میافزایند. البته با اینکه این محصول بر پایه شیر است کلسیم آن نصف کلسیم موجود در شیر خواهد بود؛ یعنی هر دو لیوان از نوشابه لبنی، کلسیمی معادل با یک لیوان از شیر دارد.
این در حالی است که در نوشابههای لبنی از اسیدسیتریک یا اسید فسفریک کمک گرفته نمیشود و بهجای آنها، اسیدلاکتیک که حاصل تخمیر شیر است، به کار میرود. اسیدلاکتیک بهطور طبیعی در محصولاتی مانند ماست یا دوغ وجود دارد.