8542
بازدید
27
خرداد
لاکتوز چیست ؟ به زبان ساده قند موجود در شیر را لاکتوز گویند . لاکتوز در دسته کربوهیدرات ها قرار دارد و برخلاف تصور نقش مهمی را در دستگاه گوارش و جذب بسیاری از مواد از جمله کلسیم برعهده دارد .
میدانیم که 50 تا 60 درصد از انرژی بدن از کربوهیدرات ها بدست می آید ولی شیر یک غذای کربوهیدراته نیست چرا که شیر و فراوردههای آن فقط 10-6 درصد کل کربوهیدرات مورد نیاز افراد بزرگسال و 20-13 درصد کربوهیدرات مورد نیاز کودکان را تامین میکنند.
مكانیسمهای احتمالی متعددی برای جذب كلسیم بیان شده است برای نمونه جذب کلسیم به مقدار قابل ملاحظهای در اثر گنجاندن لاکتوز در رژیم غذایی، بهبود مییابد. به نظر میرسد که این اثر لاکتوز به محصول متابولیسم حاصل از آن یعنی اسید لاکتیک مربوط باشد که در اثر فعالیت میکروارگانیسمها در روده تولید می شود و به همین دلیل محصولات شیر اسیدی شده جذب کلسیم را افزایش می دهند. توضیح مناسبی که برای بهبود جذب کلسیم توسط لاکتوز وجود دارد این است که اسید تولید شده در روده حلالیت نمکهای کلسیم را افزایش داده و بنابراین کلسیم بیشتری را برای جذب در دسترس قرار می دهد. مقداری از این اثر نیز ممکن است ناشی از توانایی لاکتوز در تشکیل کمپلکسهای محلول با کلسیم باشد، بعلاوه امکان دارد لاکتوز انتقال کلسیم را در مخاط روده تسهیل کند
در آزمایش بر روی حیوانات آزمایشگاهی به منظور مقایسه رژیم حاوی لاکتوز با رژیمی که حاوی همان مقدار گلوکز بود ، مشاهده شد که رژیم حاوی لاکتوز، جذب کلسیم ، منیزیم ، فسفر و سایر عناصر جزئی ضروری را افزایش داده که نتیجه آن کاهش علائم کمبود کلسیم ، کاهش از دستدادن کلسیم از استخوانها و افزایش غلظت کلسیم خون بود. در این بررسیها هم چنین مشخص شد که سرعت جذب کلسیم به وسیله بافت استخوانی افزایش یافته و به حجم و استحکام توده استخوانی نیز افزوده می شود.
از این جهت لاکتوز شرایط خوبی را برای جذب بهینه و بهرهبرداری از حداکثر مقدار کلسیم شیر فراهم میکند. به واسطه ارتباط بین لاکتوز، اسیدلاکتیک و کلسیم، برخی محققان تغذیه فراورده اسیدی کلسیمداری را که از آبپنیر تهیه می شود برای تغذیه کودکان، زنان باردار و افراد مسن پیشنهاد نمودهاند. این فراورده در كشورهای اروپایی به طور تجاری به بازار عرضه میشود.
لاکتوز موجود در شیر مادر اولین کربوهیدراتی است که به وسیله انسان و تمام پستانداران مصرف می شود. نوزادی که به طور کامل با شیر مادر تغذیه می شود، در 6 ماهه اول زندگی روزانه 14-10 گرم لاکتوز و در6 ماهه دوم 9-8 گرم لاکتوز برحسب کیلوگرم وزن بدن دریافت میدارد. پیشنهاد شده 58-54 درصد کالری مورد نیاز بدن از طریق کربوهیدراتها تأمین شود؛ بنابراین کربوهیدرات دریافتی در 6 ماهه اول باید 15-10 گرم و در 6 ماهه دوم 13-10 گرم بر حسب کیلوگرم وزن بدن در روز باشد.
غنیسازی غذای کودک بهتر است با لاکتوز انجام شود، زیرا کربوهیدرات طبیعی رژیم غذایی کودک است. لاكتوز به جز در شیر، به شکل دیگری در طبیعت وجود ندارد.
و ذکر این نکته نیز لازم است که لاکتوز موجود در شیر مادر بیشتر از شیر گاو است .
سوء جذب و عدم تحمل لاکتوز، در اثر کاهش قابل ملاحظه فعالیت آنزیم لاکتاز در مخاط روده کوچک بروز می کند که در نتیجه آن لاکتوز تجزیه نشده و افزایش غلظت لاکتوز در داخل روده فشار اسمزی زیادی را تولید میکند که باعث ورود آب به داخل فضای روده میشود و با علائمی مانند فشار شکمی ، نفخ ، قولنج (شکم درد شدید) و اسهال همراه میگردد. پس از آن که نوزاد پستانداران از شیر گرفته می شوند فعالیت آنزیم لاکتاز کاهش می یابد که این امر حاکی از تطبیق یافتن با فقدان لاکتوز است.
شیر بدون لاکتوز یا شیر بدون قند چیست ؟
حداقل 90 درصد بزرگسالان در دنیا كمبود لاكتوز را به درجاتی نشان می دهند و فقط در10-5 درصد افراد، فعالیت اولیه لاکتوز حفظ میشود.
معمولا در بزرگسالان سوء جذب لاکتوز در پایان دوره رشد مشاهده میشود. در اروپای شمالی و مرکزی، امریکای شمالی و استرالیا کمتر از10 درصد بزرگسالان و در كشورهای مدیترانهای 80-20 درصد به این عارضه مبتلا هستند. در حالی که در آفریقا ، آسیا و آمریکای جنوبی و تعداد دیگری از گروههای قومی، اکثریت بزرگسالان از سو جذب لاکتوز رنج می برند.
6 فراورده لبنی که پایین ترین میزان لاکتوز را دارند
سوال این جاست که آیا در افراد مبتلا به سوء جذب لاکتوز کم مصرف کردن شیر و کمبود کلسیم تاثیری در پیشرفت پوکی استخوان دارد یا خیر؟ مسلما” استخوانهای چنین افرادی نسبت به کسانی که فعالیت آنزیم لاکتاز آن ها طبیعی است، در وضعیت نامناسبی قرار دارد. به نظر می رسد که بین کمبود لاکتاز و پوکی استخوان خانمها به خصوص پس از سن یائسگی ارتباطی وجود دارد (به دلیل کاهش جذب کلسیم ناشی از فقدان لاکتاز).
در جوامعی كه شیر به صورت سنتی جزء عادات غذایی افراد قرار دارد، سوء جذب لاکتوز بسیار نادر است. ممکن است که در کودکان رژیم غذایی سرشار از شیر یا تغذیه با شیر مادر کاهش فعالیت لاکتوز را به تأخیر اندازد.
حذف شیر از برنامه غذایی به خاطر ترس از بروز عدم تحمل لاکتوز کاملا” اشتباه است، زیرا شیر جزء لاینفک یک رژیم غذایی سالم و کامل است.
توصیه میشود برای افرادی که عدم تحمل لاکتوز را دارند از محصولات دیگر لبنی(محصولات تخمیری شیر مانند ماست ، پنیر کاتیج، دوغ کره ، خامه ترش و پنیر) که طی فرایند تولید شکسته شده مصرف نمایند و به مرور حساسیت به لاکتوز را در خود کاهش دهند .
بیشتر بدانیم : 6 فراورده لبنی که پایین ترین میزان لاکتوز را دارند
سالم بمانید و شاد
گروه تولید محتوای کوشان